En golfrunde i all enkelhet

Dersom du ønsker å spille en golf runde, så er det 18 hull som er en full vanlig runde på golfbanen. Det finnes varianter som baner med ni hull, seks hull og mindre enn det. Men de minste er treningsbaner i de fleste sammenhenger, mens en ni hulls bane kan være anlagt på grunn av plassmangel eller liknende. Da kan man gå to runder for å få en fullverdig golf runde ut av dette. Hører du snakk om det 19. hullet på en bane, så er det baren i klubbhuset det snakkes om.

Golf

Golfrunden

Selv om golf er i ferd med å ha blitt en alle manns sport, så er det ikke alle som kan eller klarer å gjennomføre en golf runde. Det å gå en golf runde kan medføre en gåtur på flere kilometer – det er det ikke alle som er i stand til. Og de spesielle bevegelsene som utslagene og slagene på golfballen medfører er heller ikke bare godt for alle og enhver. Har du rygg problemer eller noe i den retningen kan dette være et mareritt for deg. Du skal tross alt slå ut, og kanskje alt du bare makter, minst 18 ganger. Samt mindre og lettere slag i stort antall i løpet av disse 18 hullene som det er normalt å spille.

Slik forløper et hull i golf. La oss ta et par 5 hull som er av de lengste hullene i golf. Lengden på et par 5 hull er normalt mellom 430 og 550 meter. Noe avhengig av hvordan terrenget er mellom utslags-stedet og hullet. Lengden kan variere også utover de verdiene jeg oppga. Det forekommer også par 6- og par 7-hull på visse baner, og lengden på disse ligger mellom 600 og 800 meter.

Slag 1: Utslaget fra en spiller varierer i lengde selvfølgelig, men la oss anta at «vår» spiller slår cirka 250 meter. Utslaget drar litt til venstre og havner i litt høyt gress ute på siden av banen. Ikke helt perfekt, men heller ingen krise.

Slag 2: Spilleren bytter kølle til en litt raskere sak og skal nå aller helst slå inn på greenen og så nærme hullet som mulig. Han kommer inn på greenen men ikke mer enn så vidt – det er fortsatt ganske langt til hullet.

Golfrunden

Slag 3: Nå kommer putter køllen frem, selv om det er forholdsvis langt til hullet. Men med litt flaks, litt dyktighet og en god dag så kan han slå i hullet på dette tredje slaget. Slår han i hullet så blir han notert for en «eagle» – eller to slag under par for dette hullet. Ballen har god fart mot hullet med svinger av før den kommer helt frem – ingen eagle!

Slag 4: Nå er sjansen her for en «Birdie». Ballen ligger kun få meter fra hullet og normalt burde dette være et enkelt slag. Men golfballen er rund og det er et menneske som skal slå på ballen – altså alt kan skje! Men ballen går i koppen og «vår» spiller noteres for en Birdie. Godt jobbet!

Navn på slagene

Hadde «vår» spiller måtte bruke flere slag så hadde femte slaget blitt et par slag. Sjette slaget hadde blitt en «Bogey». Et slag mer enn det som er utregnet for hullet. Syvende slaget hadde blitt hetende en «dobbel bogey».

Og det er vel her oppe og gjerne enda høyere at jeg hadde havnet om jeg skulle forsøke meg på golfbanen!

Comments are closed.