Golf

De siste tiårene har golf bare blitt mer og mer populært. Fra å være en «hvitsnipp» sport så har det i dag nesten blitt en alle manns sport. Antall utøver bare øker og antall baner også. I dag kan vi se baner langs hovedveiene i Norge mange steder. Kjenner du ikke til golf sporten, så er den ganske enkel å forklare i hovedregel. En spiller slår en ball fremover i terrenget og har et hull lenger fremme som sitt mål. For å slå ballen (golfballen) fremover benyttes det køller av forskjellige slag. Som oftest skjer dette 18 ganger i løpet av en golfrunde. Men det finnes også baner med mindre antall hull. Spilleren kan gå hele runden alene, men normalt er å gå to eller flere spillere i grupper og konkurrere mot hverandre. Men det finnes selvfølgelig mange regler som må følges underveis også!

Golf

Sport

Golf er absolutt for en sport og regne og nå er golf på det olympiske programmet for andre gang. Det var på programmet i 1900 og 1904 i Paris og St. Louis, men ble tatt av etter det. I 2016 kom de tilbake på det olympiske programmet og er nå med for fullt igjen.

Golfen er flere hundre år gammel og skal ha blitt oppfunnet i Skottland og Nederland. I Storbritannia har det blitt spilt golf i flere hundre år. De fleste av oss har vel sett tv filmer fra Skottland eller Storbritannia hvor «fine herrer» er ute og slår golf.

Golf

Spillet

Litt mer detaljert om selve spillet. I konkurranser er det mange varianter som kan benyttes – både av enkelt spillere som konkurrerer og av lag eller team som spiller mot hverandre. Det finnes både ferdige oppsatte konkurranseformer og det er blitt viden kjent av golfere gjerne slenger inn et bet eller flere seg imellom om forskjellige saker i løpet av spillets gang.

Det kan spilles hele runder eller også flere runder hvor antall slag til slutt kårer vinneren. Dette kalles for slagspill. Eller man kan reduserer det ned og spille om alle de forskjellige hullene. Da er det antall slag på det ene hullet som kårer vinneren. Og kanskje igjen da til slutt hvilken spiller som har vunnet flest hull i løpet av en eller flere runder. Slike spesialregler avtales internt spillerne imellom.

I løpet av en hel golfrunde dukker det stadig opp hinder. Og det er jo selvfølgelig forskjellige lenger fra der de starter og frem til hullet hvor ballen skal «puttes» i. Dette er årsaken til at en spiller alltid bærer med seg flere forskjellige køller i løpet av spillet. En kølle til utslag av ballen, en kølle til å komme seg inn på det kortklipte gresset rundt hullet (dersom han ikke klarte det direkte på utslaget da) og så kanskje en putter – en kølle som egner seg til å slå ballen siste slaget ned i koppen / hullet. Er man uheldig underveis og havner i for eksempel en sandbunker så trenger man en kjipper (tror jeg det heter) for å komme seg opp på gressbakken igjen. Og derifra kanskje en av «mellomkøllene» etter hvor langt det er igjen frem til hullet.

Golf er et megastort emne og skrive om, så følg med videre – det kommer mer i de neste ukene og månedene.

 

 

Comments are closed.