Golfens fremtid i Norge

Norge har ikke en lang tradisjon i Norge, men har blitt svært populær de siste årene. Flere store golfbaner har blitt anlagt over hele landet, men det er fremdeles ikke slik at golfklubbene har ventelister. Eller dette er en sannhet med modifikasjoner. Golfklubber som ligger i Oslo eller i relativ kort avstand til Oslo, har gjerne ventelister.

Interessen for golf er gjerne størst i områdene rundt de store byene. Dette har mange grunner, men de to viktigste er personlig økonomi og  befolkningstetthet. Andelen golfere er økende, men forblir en liten andel av befolkningen. På mindre tettsteder vil andelen golfinteresserte være vesentlige lavere fordi befolkningen er mindre.

Variert terreng

Golfbaner er bygget opp på en svært spesifikk måte. Viktige kriterier inkluderer flatt terreng, grønn gressmatte og et større området reservert for golfbanen. Dette er ikke lett å finne i Norge med sitt kuperte terreng. Derfor blir disse områdene dyrebare og de er svært ettertraktede.

Det er heller ikke bare friluftsorganisasjoner som slåss om disse områdene, mange dyrvernere er også opptatt av å hindre at golf (og andre) får utvikle disse områdene. Årsaken er at mange dyr og mange planter er avhengig av slike områder i deler eller hele livet. En golfbane, med sitt kortklipte gress og lange tomme flater, gjør området ubeboelig for mange arter.

Interessen for golf

Interessen for golf

Det er mye som kjemper om oppmerksomhet vår i dag. Personlig så tilbringer jeg mange timer med nettbrettet på fanget i løpet av uken. Jeg liker å bruke litt på en virtuell golfbane, eller på et svart og hvitt brett eller ser en film. Alt i sofakroken. Med så mye underholdning lett tilgjengelig skal det litt til å føle seg inspirert til å reise til en golfbane.

I tillegg til alle fristelsene som finnes rett foran nesen vår så krever golf litt ekstra av sine spillere. Golfspillere må ha sin egen golfbag fylt med golfkøller, tillatelse for å spille på banen og en golfbane i nærheten. Er man en golfentusiast så er en times kjøring for å spille ingen hindring, men i forhold til rekrutering så er dette et stort hinder.

Heldigvis så har man, etter en litt tøff start, fått i gang et godt golfmiljø i Norge. En solid kjerne bruker golfbanen jevnlig og klubbene jobber hardt med å inspirere flere til å ta turen til golfbanen for å bare prøve å slå noen baller. Alt utstyret kan de leie av klubben.

Golfbanens utfordringer

Variert terrengDet stilles, som nevnt, mange krav til en golfbane. Spesielt er gresset er svært sårbart ettersom det må holdes kortklipt, samtidig som mange personer bruker det. Gresset må være så kortklipt fordi ballen skal trille lett og det må være klipt like langt over hele banen. Hvis gresset har forskjellige lengder  vil dette påvirke ballens bane og dermed resultatet.

Gressplenen vedlikeholdes av eksperter, som sørger for et slett underlag. Ekspertene sørger for optimal vanning, klipping og beskyttelse mot for sterk sol, frost og en rekke andre faktorer. Dette er kostbart og er en av flere grunner til at golfklubber sliter med store utgifter.

Andre utgifter er knyttet til vedlikehold av anleggets treningsbaner. Her kan golfspillere trene på spesifikke slag og ikke minst, nybegynnere kan få den nødvendige opplæringen så de ikke  ødelegger gressmatten første gang de slår ballen.

Ofte har klubben også et klubblokale som må vedlikeholdes og gjerne serverer lette forfriskninger.  I mange tilfeller så ønsker klubbens medlemmer å få servert alkohol på kvelden. Dette har vært en del av ”herreklubb” preget som golfen fremdeles har.

Totalt sett er det snakk om mye utgifter, men mange klubber har nå sluttet å tenke profitt og tenker bare på å gå i null. Dette har gjort at mange klubber nå er blitt mer åpne og ikke minst så har det hatt en positiv innvirkning på medlemstallet.

En spennende fremtid for golf i Norge

En spennende fremtid for golf i Norge

Golf har mange utfordringer i Norge, men jeg tror idretten går spennende tider i møte. Det er mange ildsjeler som jobber jevnt og trutt med rekrutteringen og dette virker. Et viktig virkemiddel i rekrutteringen er at man har fjernet overklassepreget som golfen har slitt med i mange andre land. Egne klubber med store overdådige lokaler er erstattet av hyggelige, åpne klubblokaler. Dette har hjulpet mye i forhold til å sørge for at klubben og idretten fremstår som åpen for alle.

Samtidig så har de beholdt mye av særpreget til idretten uten at det er innført kleskode, noe mange er takknemlig for. Utstyr kan man nå leie hos klubben og det er mulig å kjøpe brukt utstyr i de fleste klubbene. Mangel på riktig utstyr til riktig pris var og er et stort hinder for mange som ønsker å prøve golf.

Jeg tror, basert på det vi har sett i idretten de siste årene, at golf er kommet for å bli i Norge. Banene og golfklubbene er nå blitt et vanlig syn i Norge og det å spille golf er ikke lenger for de spesielt interesserte!

Comments are closed.