Kjenner du til golf?

Selv om det er mange golfere og golfbaner rundt omkring i Norge, Europa og verden, så er det enda flere som ikke har noe kjennskap til golf. Forholdet mellom de som aldri har slått en ball fremover på en golf bane og de som har slått aner jeg ikke, men majoriteten har aldri slått på en golf ball. Og selv av de som har slått på en golf ball bare som test så er det mange som ikke kjenner til sporten golf og hva den er. Ord og uttrykk, navn på antall slag og så videre. Tenkte bare ta med en kjapp oversikt over en generell golfbane og slagene for å komme rundt banen.

72 slag er par

Det er variabler der ute, men en standard bane har som oftest 72 slag som par. Derifra har hvert eneste hull angitt igjen hva som riktig antall slag for det hullet. Men det slår ofte både mindre og flere slag enn angitt og da har det antall slag et navn.

Slår du for mange slag har navnet et eller annet med «bogey» i seg; Bogey, dobbelbogey, trippel eller firedobbel bogey er navnene fra et til fire slag mer enn det som er angitt som riktig antall slag for dette spesifikke hullet. Så bogey slag er aldri bra.

Men slår du et fuglenavn! Da gjør du det bra – da slår du bedre enn det som er standarden for dette hullet. Birdie (fuglen) er et slag bedre, Eagle (Ørn) er to slag bedre (dette kan også betegnes som dobbel birdie), albatross eller dobbel eagle er tre slag for lite og fire slag under par kalles for Kondor eller trippel eagle!

Gentleman sport

Golf har jo blitt spilt i mange år. Men sporten har aldri vært så stor som den er i dag. Før i tiden var dette sporten for de med penger i banken. De som hadde råd til å betale både her og der og ikke trengte vente til neste lønning før de foretok seg noe.

Golf er ingen billig sport siden den krever en del spesielt utstyr. Det er krav om alt fra bekledning til utstyret som medbringes for å benytte i selve spillet.

Disse kravene har vel blitt noe mer folkelige etter hvert, men det er fortsatt en mengde regler å følge. Du kan medbringe maksimum 14 køller til en runde med golf. Du trenger minst en kølle for utslag fra utslagsplassen – lange slag. En kølle for følge opp ditt lange slag med enda et forholdsvis langt slag. Dette er ofte trekøller. Så trenger du en «wedge» for å komme deg ut av høyt gress og sandbunkere og du trenger en «putter» for å slå ballen ned i koppen ved flagget – for å avslutte dette hullet. Så det betyr du kan gå en runde med kun fem køller – de andre ni du kan medbringe vil dermed ha forskjellige vinkler, en reserve av noen kølle kanskje og så videre.

En golfer vil alltid ha med så mange køller som overhodet mulig for å dekke seg opp best mulig. Derfor disse begrensningene!

Du må selv holde deg med baller, og golfballen er også en meget viktig del av utstyret ditt. Reglene for disse ballene er nøye beskrevet i golfreglementet.

Comments are closed.