Vin i Toscana

Selv om dette ikke har noe å gjøre med golf så har jeg veldig lyst til å skrive en artikkel om hva annet man kan foreta seg dersom man reise på en golf ferie til Italia. Det er nemlig mye å oppleve og som for mange er belærende som kan benyttes i andre sammenhenger. Enten det være seg av historisk art, av kunnskap om mat eller drikke eller andre ting. Landet har så mye å by på at det tar lang tid å lære alt å kjenne. Men har du først lært landet å kjenne så stortrives man i landet. Det kan jeg underskrive på selv om jeg kjenner bare til en brøkdel av hva man kan gjøre.

Vingårder

Italia er verdenskjent for sin vin. Og nettopp Toscana er et av de store områdene som produserer denne verdenskjente vinen. Den meste kjente italienske vinen kommer nettopp fra Toscana området og heter Chianti og kommer fra Chianti området som ligger 50-60 kilometer syd for Firenze. Området tilhører ikke Firenze men sogner til Siena.

Det har vært litt frem og tilbake om område inndelingen i Chianti i historien. Men de to mest kjente vinene – i hvert fall som jeg kjenner til – er Chianti Classico og Chianti Rufina. De kom kom en tykk flaske som var innbundet i en kurvflettet eller stråflettet «beholder». En kurv er muligens et bedre ord (se bilde).

Andre viner

Vet nesten ikke hva jeg skal velge. Det er så mye å velge mellom. Listen over viner er ganske lang, så det gjør det litt vanskelig for meg. Hvor mye detaljer skal jeg ta med da tro.

La oss velge vinen Brunello de Montalcino. Vinen kommer Siena provinsen i Toscana. Vinen må lagres på og etter spesielle regler før den kommer ut for salg.

Druedyrkingen nyter godt av varmen fra og det tørre klimaet fra Toscanakysten. Vinen er en av de aller høyest vurderte vinene i Italia. I norge er dette er forholdsvis dyr vin som strekker seg i prisklassen et par hundrelapper og opp til neste tre tusen kroner.

Vinen «Vino Nobile di Montepulciano» fra vingården Azienda Agricola Poliziano Toscana. Denne vinen dukker stadig opp når jeg surfer rundt på nettet og leter etter viner som det kan skrives noen linjer om.

Asinone, Vino Nobile di Montepulciano 2014 er en av deres bedre viner de siste årene. Vinen er for det meste produsert på Sangiovese druen. Med innslag av få andre små prosenter (10 %).

Denne spesifikke gården er liten og må derfor produsere så mye kvalitet som mulig for å få den inntjeningen de behøver. Denne 2014 årgangen koster 349,- kronor på systembolaget. Vinen er ikke importert til Norge.

Lange lister

Kunne lagd mange sider med små notiser om forskjellige viner fra Toscana og fra Italia generelt. Men siden det opprinnelig er golf jeg skal skrive om så velger jeg å gi meg med de som er nevnt nå. Jeg har vel fått gjort det klart at det er mange plasser som kan besøkes og viner som kan testes ut. Det er i hvert fall det som er meningen med å fortelle om noen av disse vinene fra Toscana.

Comments are closed.